2011. október 8., szombat

Kálló közelében.

Az éjszaka végre két hónap után esett egy kevés eső. Ma reggel egy kicsit még borult az ég, de az előrejelzések szerint  jó idő várható. Egyébként nincs hideg reggel nyolc órakor 10 fokot mértem. Ha a szél nem fújna egészen elviselhetőnek nevezhetném a mai napot. Istvánnal megbeszéltük tegnap hogy ha nem esik az eső ma visszanézünk Kálló környékére hátha nagyobb szerencsénk lesz a fotózásban mint az előző hetekben. Most az én autómmal indultunk és már fél kilenc után javában a "tehenes-tó" mellett gyalogoltunk.
Nem tudom hogy Kállón hogy nevezik ezt a tavat de mi a rendszeresen ide járó szarvasmarhák miatt hívjuk így. A vízből kinövő nádas gazdag madárvilága már régen felkeltette érdeklődésünket, és ha erre járunk mindig áldozunk rá egy kevés időt hogy fényképeket készítsünk a tó felületén úszkáló tőkés récékről és vadkacsákról. Az éjszakai esőnek látszólag már semmi nyoma. Tovább haladva az erdő felé a távolban egy őzet pillantok meg.
 
Úgy érzem ma szerencsés napunk lesz. A megváltozott időjárást az állatok is érzik és bátrabban mozognak. És igazam is lett mert az erdőben megélénkült az élet. Utólag összeszámolva 15 alkalom volt hogy valamilyen módon kereszteztük őzeknek, szarvasoknak, vaddisznóknak, és egy rókának is az útját. Ahogy elértük az erdőt ismét őzeket láttunk egy tisztáson ahhoz eléggé távol hogy észrevegyenek minket. Úgy döntöttünk hogy szétválunk így nagyobb eséllyel tudunk majd cserkészni a fák közt. Óvatosan haladtunk előre úgy száz méter távolságra egymástól. Az erdő most kezd lassan átöltözni őszi ruhájába, ajánlom aki teheti ne hagyja ki e szép időszakot. Én közben a barnuló lombozat között valami száraz fa ágra figyeltem fel. Kissé furcsálltam is hogy az oda valahogy nem illik, miközben a távcsövem után nyúltam az ág megmozdult.

Ja akkor már tudtam hogy mit látok egy szép termetes szarvasbika pihent tőlem úgy harminc lépésre.
István is észrevette és jelzett felém hogy figyeljek mert mellette van a tehén is. Óvatosan próbáltunk mindketten takarásban maradni és közben zajtalanul fotózni őket. Szerencsénkre a széljárás nekünk kedvezett ezért sikerült néhány jó képet készíteni.
  A szarvasbika békésen pihent az erdő mélyén.
és akkor előlépett az erdőből a tehén is
  Persze az érzékszerveik kiválóan működtek a szél ellenére is és rövid úton  tovább álltak amint megérezték jelenlétünket. Folytatva sétánkat Erdőkürt irányába megbeszéltük hogy a Rózsa-forrásnál ebédelünk. Itt legalább tudunk friss vizet tölteni a kulacsunkba és szétnézünk a vaddisznós kert közelében is. A kerítésen belül sikerült is fotót készítenünk egy ott lakó disznóról, de a távolság elég nagy volt és félig takarásban is volt.
sajnos elégé takarásban volt
 Visszafelé haladva továbbra sem volt eseménytelen az utunk, az erdőt átszelő utak egyikén szarvastehén nézett velünk farkasszemet.Szerencsére  nem ért váratlanul és letudtam fényképezni mielőtt eltűnt a sűrűbe.
Volt még egy hely ahol két fiatal szarvasbika legelészett egymás mellett. Az egyik időnként hatalmasat szippantott a levegőbe. Szerintem testvérek és egy évtől nem idősebbek.  Amikor megérezték a szagunkat villámgyorsan el futottak az erdő irányába. 
 
Ekkorra már a nap lemenőben volt és szép lassan elbújt a fák mögött. Ősszel nagyon hamar sötétedik ezért mi is új élményekkel gazdagodva  indultunk vissza az autóhoz.




2 megjegyzés:

  1. .."az egyik időnként hatalmasat szippantott a levegőbe".. ez tetszik:) és nagyon szépek a fotók is.

    VálaszTörlés