2012. november 19., hétfő

Az ülepítő tónál.

Néhány lépésre a falun túl egy tavat ölel át a nád amely megbújik a magasra nőtt növényzet takarásában.
Ez az a tó az ülepítő, keletkezése egyszerű okból történt. Annak idején sok évvel ezelőtt amikor még a Selypi Cukorgyár üzemelt, piszkosan földesen szállították a vagonokban idáig a répát. Feldolgozás előtt alaposan meg kellett tisztítani a sártól és egyéb szennyeződésektől majd az így keletkezett koszos, bűzös vizet  ide irányítva, a gátak közé szorítva tárolták éveken át.
Ez a víz szerencsére még napjainkban is megmaradt. Ma a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a tulajdonosa.  
A sok köbméter koszos víz egy ideig úgy tűnt nem lesz használható semmire de a  természet megoldotta a problémát, és spontán öntisztulást hajtott végre a tónál. Az elhalt vízfelület és környezete szép lassan újra éledt majd lassan benépesedett a hosszú évek folyamán.
Ma körkörösen nád öleli át, tiszta vizében kisebb nagyobb halak úszkálnak, felszínét pedig récék, hattyúk, szárcsák, vöcskök, és vízityúkok népesítik be.
Persze nem ritka itt a szürke és a vörös gém se, alkalmilag pedig megpihennek a víz mellett a fehér kócsagok is. Félénkségük miatt közelről persze nagyon nehéz őket megfigyelni.
A ragadozó madarakról is illik említés tenni hisz a nád között fészket rakó sok sok madár, és rágcsáló terített asztalt nyújt számukra.
 
De a rókák is megtalálják a fogukhoz illő falatot mert a fácán és fogoly sokaság egész évben ellátja őket elég táplálékkal.  
Fácánkakas.
Tőkésréce fészekalja
 
A tavat körül vevő erdőbe úgy tűnik otthonra találtak a nagyobb vadak is, őzeket pl. rendszeresen látni a vízpart közelében és nem ritka hogy a nádközé is betérnek a nyári forróság idején.
Régebben több évvel ezelőtt a hattyúkat csak messziről lehetett figyelni, akkor annyira félénkek voltak hogy a közeledésemre el rebbentek vagy a nádasba bújva várták meg amíg eltávolodok a víztől.
Nem így van ez most amikor elég egyet füttyenteni feléjük ahhoz hogy észrevegyenek. Ilyenkor máris közelebb úsznak hogy egy kis csemegét kunyeráljanak.
Én a tóhoz közelsége miatt gyakran járok ki fotózni. 
Egy marék kukoricának nem képesek ellen állni a récék sem.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése